Svi smo mi pokupili neke trikove od drevnih naroda poput Maja, Rimljana i naravno Egipćana koji su složićete se bili jako inovativni kad je nega lica, tela i generalno briga o samom sebi u pitanju. Očuvanje njihovih tela vekovima i vekovima je samo pokazatelj njihove mudrosti I način na koji su razmisljali o estetici. Svima su vam poznate lepotice poput Kleopatre i Nefertiti. Med, mleko, morska so iz čuvenog Mrtvog mora, samo su neki od prozivoda koje su ove lepotice koristile za negu kože. “Natron” ili soda za pečenje, se koristio za piling lica, dok se maska avokada stavljala ispod očiju kako bi se izbegli podocnjaci. Ono sto je specifično za zene drevnog Egipta jesu perike i svetlji ten koje su negovale tako sto su retko kada izlazile vani. Za razliku od muškaraca sa podosta tamnijim tenom, oni su bradu i brkove smatrali “nečistim”. Muškaraci bez brade i brkova, smatrali su se vise privlačnijim. Ono sto je možda i najzanimljivije jeste da su muškarci bili ti koji su se šminkali i u tome su prednjačili u odnosu na žene, jako čudno zar ne. Ali danas možemo primetiti da se neka vremena i ideali vraćaju, pa sve više vidjamo muškarce koji se pronalaze u svetu šminke.
Fit linija ?
Kako bi se linija održala svi mi volimo da posetimo teretanu, bazen ili da odemo u šumu i trčimo. Pored linije i zdravlja koje nam sport donosi, jako je bitno kako se hranimo i šta unosimo u svoj organizam. Ljudi su počeli da menjaju nutricioniste kao čarape i mnogo puta kada stanu ispred ogledala nisu zadovljni onim što vide. Nekad se previše opterećujemo svojim izgledom, a poenta je biti što jednostavniji i održavati kontinuitet. Složićete se da je svaki organizam priča za sebe, a evo šta su drevni Egipćani jeli i na koji način su oni uspevali da ostanu tako mršavi i fit.
Glvani sastojci u ishrani drevnih Egipćana bile su žitarice i hleb. Često su dodavali u testo sastojke poput meda, jaja, mleka kako bi obrok bio što ukusniji. Glavni obrok im se sastojao uglavnom od mesa (riba, piletina, govedina, prepelica, guska itd), sa dodatkom povrća koje je bilo bogato fito- proteinima. Za užinu su uglavnom konzumirali voće, a medju najpopilarnijim bile su urme koje je tadašnji narod konzumirao u velikim količinama, jer one sadrže veliki procenat proteina, ali i šećera, što možda nije baš bilo dobro za liniju. Pored urmi, jele su se i lubenice, egipatske šljive, masline, groždje, breskve itd.